Picie kawy – zalety i wady
Dla wielu osób kawa jest jedną z pierwszych filiżanek dnia. Wiele osób, które wcześniej nie piły kawy, stwierdza, że nie wyobraża sobie bez niej życia. Może działać jako szybka poranne podniesienie mnie lub przyjemna zmiana tempa podczas kolacji. Może nawet zapewnić zastrzyk energii na cały dzień. Jednak dla większości ludzi kawa ma coś więcej. Wykazano, że jego właściwości mają wiele korzyści dla zdrowia.
Jedną z głównych przyczyn raka w Stanach Zjednoczonych jest dieta. Ludzie, którzy jedzą bardzo niezdrową dietę, są bardziej narażeni na choroby układu krążenia i choroby nowotworowe, a ci, którzy spożywali dużo czerwonego mięsa, są również bardziej narażeni na ryzyko. Kawa może obniżyć ryzyko zachorowania na raka i sprawić, że ludzie poczują się bardziej czujni i energiczni (zawiera wiele przeciwutleniaczy i innych zdrowych składników odżywczych, wygląda na bardzo zdrową).
Ci, którzy piją kawę, mogą też żyć dłużej. Wiadomo, że kofeina stymuluje mózg, a naukowcy uważają, że kofeina może zmniejszać ryzyko zarówno choroby Alzheimera, jak i demencji. Może również stymulować czujność umysłową i poprawiać czas reakcji. Kofeina jest jednym z kluczowych składników Nitraminy, powszechnego składnika leków stosowanych w leczeniu lęku i depresji. Osoby regularnie pijące kawę mogą żyć dłużej i zdrowiej.
Wielu producentów kawy usunęło kofeinę ze swoich produktów, ale prawdziwe pytanie brzmi, czy zawartość kofeiny jest naprawdę nieszkodliwa. Większość kawy zawiera taką samą ilość kofeiny jak napoje gazowane, ale osoby pijące tylko kawę bezkofeinową będą nadal otrzymywać taką samą stymulację z kofeiny, jak wszyscy inni. Zawartość kofeiny to nie jedyny problem. Do kawy bezkofeinowej często dodaje się inne chemikalia, które u niektórych osób mogą mieć skutki uboczne. Najlepszą rzeczą do zrobienia jest zawsze czytanie etykiety składników przy zakupie kawy, zwłaszcza jeśli wybierasz markę, której możesz już nigdy nie pić.
Wiele badań, które przeprowadzono na temat wpływu kofeiny, dotyczyło myszy laboratoryjnych i badanych. W jednym z badań myszom podawano duże dawki kofeiny i stwierdzono, że są bardziej czujne i nadpobudliwe niż myszy, którym podawano placebo. Następnie przeprowadzono inne badanie, w którym dorastające dziewczęta otrzymywały codziennie duże dawki kofeiny przez trzy miesiące i wykazały, że miały znacznie wyższe IQ niż dziewczęta, którym nie podawano kofeiny. Badania na szczurach laboratoryjnych były bardziej szczegółowe, ale znowu badania te wykazały tylko dobre wyniki na szczurach laboratoryjnych.
Ponieważ ludzie już wiedzą, że kofeina jest przynajmniej częściowo odpowiedzialna za zwiększoną aktywność i czujność powodowaną przez kofeinę, nie jest wielkim przeskokiem sądzić, że kofeina może mieć podobne korzyści, gdy jest przyjmowana w postaci suplementu. Jednak żadne z tych badań nie było w stanie udowodnić, że pacjenci z cukrzycą typu 2 powinni spożywać duże ilości kawy dziennie. Kolejną rzeczą do rozważenia jest to, że większość diabetyków ma już zwiększone ryzyko chorób serca. Kofeina podnosi ciśnienie krwi, ale ponieważ diabetycy mają już podwyższony poziom cukru we krwi, dodatkowa kofeina może nie powodować dodatkowych uszkodzeń układu sercowo-naczyniowego.